UNHCR

UNHCR är FN:s flyktingkommissariat. Förkortningen UNHCR kommer från kommissariatets engelska namn, United Nations High Commissioner for Refugees. Kommissariatet är ett FN-organ, och har som sådant fått i uppdrag av FN att leda och samordna internationella insatser som görs till stöd och skydd för flyktingar i hela världen. Kommissionen arbetar enligt Flyktingkonventionen, och förutom att skydda de som redan är flyktingar, arbetar de också för att finna lösningar på orsakerna till att människor flyr. Dessa orsaker kan vara krig, naturkatastrofer eller vilket annat problem som helst som skapar en flyktingström, och UNHCR hjälper bland annat genom att skicka förnödenheter som underlättar flyktingarnas tillvaro. När människor fick fly undan en katastrofal översvämning i Kenya år 2006 skickade till exempel UNCHR tält, presenningar och myggnät. Tack vare sitt arbete har flyktingkommissionen två gånger tilldelats Nobels fredspris, år 1954 och år 1981.800px-UNHCR_DADAAB_REGION,_KENYA_AFRICA_DOD_2006

Kommissionen leds av en flyktingkommissarie som utses av FN:s generalförsamling. Hittills har ingen svensk varit kommissarie. Däremot var den förste kommissarien, som innehöll posten mellan år 1922 och 1951, norrmannen Fridtjof Nansen. En norrman innehöll också posten under större delen av 1990 (Thorvald Stoltenberg) och en dansk mellan år 1978 och 1985 (Poul Hartling). Sedan år 2016 är den italienske diplomaten Filippo Grandi UNHCR:s kommissarie.

Kommissionen har sitt säte i Genève i Schweiz, och har fältkontor i mer än 120 länder världen över. Förutom alla som arbetar inom kommissionens egen organisation, samarbetar UNHCR också med andra FN-organ och med andra hjälporganisationer vid internationella insatser, till exempel Röda Korset och Rädda Barnen. Precis som andra FN-organ får UNHCR sina finanser från frivilla bidrag från FN:s medlemsnationer, liksom från andra organisationer, företag och privatpersoner. Sverige är en av de största bidragsgivarna; de enda som ger mer är Storbritannien, EU, Japan och USA.

På egen hand går det inte att hjälpa till i lika stor skala som UNHCR, men om du vill göra skillnad kan du alltid hjälpa till på lokal nivå, i ditt eget samhälle. Ett sätt att göra det är till exempel att volontärarbeta vid ett lokalt soppkök. Om du vill ha tips och recept på maträtter som är lätta att laga i stora volymer kan du gå in på Matklubben.nu.