Om Röda Korset

Röda Korset är världens största och antagligen också mest berömda välgörenhetsorganisation. Den har över 97 miljoner medlemmar i 188 länder. Organisationen grundades av schweizaren Henri Dunant 1863 i Geneve och flaggan består som de flesta säkert redan känner till av ett rött kors mot en vit bakgrund. Dunant bildade Röda Korset efter att själv ha bevittnat det lidande som krig orsakar. Detta skedde i samband med att bankiren Dunant skulle besöka Napoleon III för att få hjälp att finansiera ett jordbruksprojekt. På väg till mötet blev han vittne till ett stort slag som inträffade i Solferino, Italien. Över 300 000 människor var inblandade i slaget mellan österrikiska trupper på ena fronten och italienska och franska trupper på den andra. Lidandet efter slaget var mycket stort och tillsammans med lokala kvinnor försökte Dunant organisera en hjälpinsats. Efteråt bestämde han sig för att starta en organisation som kunde utbilda människor till att ta hand om de som skadats i samband med krig. Organisationen skulle verka utan att ta hänsyn till nationalitet och ha som enda syfte att undsätta och vårda skadade.

 

Röda Korsets principer
De principer mot vilken Röda Korset vilar är att de aldrig tar parti för en part i en konflikt eller ett krig. Eftersom fokus helt ligger på de enskilda människor som drabbats av väpnade konflikter runt om i världen är det en organisation som många människor vill ge bidrag till. Organisationen har tilldelats flera utmärkelser, bland annat Nobels fredspris. Nobelpriset tilldelades Röda Korset i samband med dess humanitära insatser under de två världskriget, men fick också fredspriset i samband med att organisationen fyllde hundra år. Vid sidan om dessa tre fredspris fick också Henri Dunant priset personligen år 1901.Om rödakorset

 

Välgörenhetsorganisationer och löner
Cheferna för välgörenhetsorganisationer runt om i världen har vid flera tillfällen blivit kritiserade för sina höga löner. Detta är antagligen en naturlig följd av att organisationerna bedriver just välgörenhet och inte har som syfte att tjäna pengar på verksamheten. Svensk insamlingskontroll är det organ som arbetar med att se över att välgörenhetsorganisationer använder den största delen av sina bidrag till att bedriva välgörenhet. För att få inneha ett så kallat 90-konto är det till exempel ett krav att endast 25 % av intäkterna går till insamlingskostnader och administration.