Amnesty International

Om Amnesty International
Amnesty International är en internationell frivilligorganisation som verkar för mänskliga rättigheter runt om i världen. Deras arbete utgår från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. Organisationen är helt fri från alla regeringar, politiska ideologier, ekonomiska intressen och religioner. Målet för organisationens arbete är att på lång sikt förbättra människors villkor och samtidigt hjälpa dem som behöver hjälp i dagsläget. Tidigare var arbetet enbart riktat mot politiska och medborgerliga rättigheter, men nu har arbetet också utökats till att omfatta grova ekonomiska kränkningar samt sociala och kulturella rättigheter.

 

Amnesty International grundades 1961 av den engelske advokaten Peter Benenson. Han bestämde sig för att starta organisationen efter att han hade läst om två portugisiska studenter som hade gripits och dömts till fängelse i sju år för att ha skålat för frihet. Han ville med organisationen starta en kampanj för att uppmärksamma de människor som fängslats på grund av sina politiska åsikter. År 1961 publicerades artikeln ”The Forgotten Prisoners” i The Observer som blev kampanjens startskott och gjorde att organisationen började sprida sig till en rad olika länder. År 1964 kom Amnesty till Sverige och startades av advokaten Hans- Göran Franch och författaren Per Wästberg. Amnesty International fick 1977 motta Nobels fredpris.Amnesty International 1

 

Frågor som Amnesty arbetar med
Några av de stora frågorna som Amnesty International arbetar med är rätten till yttrande- och åsiktsfrihet och motverka diskriminering. Det kan vara att människor exempelvis inte ska bli diskriminerade för politiska åsikter, religion, etnisk bakgrund, kön eller sexuell läggning. De arbetar även för att avskaffa tortyr och dödstraff samt att uppehålla migranters och flyktingars rättigheter. Ett annat viktigt område i deras arbete är att stoppa våld mot kvinnor.

 

Hur stödjer man Amnesty International?
Amnesty International finansieras helt och hållet av enskilda bidrag. De tar inte emot några statliga bidrag för att utredningar och kampanjarbete ska ske utan påverkan. Andra sätt att stödja Amnesty International är genom att bistå med kunskaper, ledarskapsutbildning, biståndsarbete, frivilligarbete och annat som kan göra organisationen starkare och hjälpa de utsatta människorna på plats. På detta sätt hjälper man Amnesty International att nå sitt mål om att förbättra framtiden för massor av människor runt om i världen. På deras hemsida finns mer information om hur du kan bidra.